Monday, August 16, 2010

Blue Print of Sample paper-SA-1-2010

SOCIAL SCIENCE SYLLABUS
CLASS X
Time : 3 hours Maximum Marks : 80
TERM-I (1st April 2010 - 30th September 2010)UNIT 1 - HISTORY : India and the Contemporary World II
Sub-Unit 1.2 Economies and Livelihood
(ANY ONE OF THE FOLLOWING)
4 Industrialization 1850s-1950s (Chapter 4)
5 Urbanization and Urban lives (Chapter 5)
6 Trade and Globalization (Chapter 6)
Sub-Unit 1.3 Culture, identity and Society
(ANY ONE OF THE FOLLOWIG )
7 Print culture and nationalization (Chapter 7)
8 History of the Novel (Chapter 8)
UNIT 2 - GEOGRAPHY : India-Land and People
1 Resources (Chapter 1)
2 Natural Resources (Chapter 1)
3 Forest and Wildife Resources (Chapter 2)
4 Water Resources (Chapter 3)
5 Agriculture (Chapter 4)
UNIT 3 - POLITICAL SCIENCE : DEMOCRATIC POLITICS II
1 Power sharing mechanism in Democracy(Chapter 1 and 2)
2 Working of Democracy (Chapter 3 and 4)
UNIT 4 - ECONOMICS : UNDERSTANDING ECONOMIC DEVELOPMENT - II
1 The story of Development (Chapter 1)
2 The role of Service Sector in Indian Economy (Chapter 2)

Social Science
Sample question paper
Summative Assessment I
(October-2010)
Class X
Time: 3hours M.M.: 80
Instructions :
1. The question paper has 36 questions in all. All questions are compulsory.
2. Marks are indicated against each question.
3. This question paper consist of two parts i.e. Part I and Part II. Part I of the question paper contains Multiple Choice Questions (MCQs) from serial Number 1 to 16 of 1 mark each. These sixteen questions of Part I are to be answered on a separate sheet provided. This part has to be completed in first 30 minutes only and the answer sheet must be handed over to the invigilator before starting Part II.
4. In Part II, there are twenty questions from serial no. 17 to 36 which are to be attempted in 2hours and 30 minutes. This part should be attempted the stipulated only after time given for Part I.
5. Questions from serial number 17 to 31 are 3 marks questions. Answer of these questions should not exceed 80 words each
6. Questions from serial number 32 to 35 are 4 marks questions. Answer of these questions should not exceed 100 words each
7. Question number 36 is a map question of 4 marks from Geography only. After completion, attach the map inside your answer book.
Part I
1. In which one of the following years Great Depression occurred in the world?
(a) 1929-30 (b) 1935-36 (c) 1939-40 (d) 1941-42
OR
Who, among the following, improved the steam engine produced by New common?
(a) Mathew Boulton (b) James Walt (c) Henry Ford (d) Grahm Bell 1
OR
Which one of the following is correct about the Annual London Season?
(a) It was meant for wealthy Britishers only.
(b) Organised for an elite group of 300-400 families.
(c) Several cultural events were organised.
(d) All the above 1
2. Which one of the following groups of the countries was known as the 'Central powers' in Europe?
(a) Germany, Russia & France
(b) Russia, Germany & Britain
(c) Germany, Austria-Hungary and Ottoman-Turkey
(d) None of the above
OR
Which of the following group of industries was the dynamic industries of England during its earliest phase of industrialization?
(a) Cotton and metals
(b) Cotton and silk
(c) Silk and footwears
(d) Footwear and glass 1
OR
After reclamation how many islands were joined together to develop the city of Bombay
(Mumbai)?
(a) Seven ( b) Five (c) Three (d) Ten
3. Who among the following developed the first known printing press in the 1430s?
(a) Johann Gutenburg (b) James Watt (c) New Common (d) Marconi
OR
Who among the following is the author of the novel 'Hard Times'?
(a) Leo Tolstoy (b) Thomas Hardy (c) Charles Dickens (d) Samuel Richardson 1
4. The first printing press came to India with which one of the following?
(a) Portuguese Missionaries (b) Catholic Priests
(c) Dutch protestants (d) East India Company 1
OR

Who among the following is the author of the novel 'Pariksha Guru'?
(a) Prem Chand
(b) Srinivas Das
(c) Devki Nandan Khatri
(d) Chandu Menon 1
5. Which one of the following soil types is the most widely spread and important soil in India.
(a) Laterite soils (b) Black soils
(c) Alluvial soils (d) Red and yellow soils 1
6. In which one of the following states, Corbett National Park is located?
(a) Assam (b) Madhya pradesh
(c) Rajasthan (d) Uttarakhand 1
7. On which one of the following rivers Sardar Sarovar Dam is built?
(a) River Kaveri (b) River Krishna
(c) River Narmada (d) River Satluj 1
8. In which one of the following crops, India is the leading producer and exporter in the world?
(a) Jute (b) Tea
(c) Coffee (d) Rubber 1
9. Which of the following minority communities is relatively rich and powerful in Belgium?
(a) French (b) Dutch
(c) German (d) English 1
10. What is the %age of Sinhala speaking in Srilanka? Choose the correct option from the
following:
(a) 58 (b) 74 (c) 65 (d) 82 1
11. Which one of the following countries fall in the category of 'coming together federation'?
(a) India (b) US
(c) Spain (d) Belgium 1
12. Which one of the following does not come under the purview of 'family laws'?
(a) Matters related to marriage
(b) Matters related to divorce
(c) Matters related to adoption
(d) Matters related to robbery 1

13. Among the following criteria which one is the basis to measure the development of a country according to the World Bank
(a) Per Capita income
(b) Literacy Rate
(c) Gross Enrolment ratio
(d) Life expectancy 1
14. Which one among the following is a development goal common to all?
(a) Freedom
(b) Equal opportunities
(c) Security and respect
(d) High levels of income and better quality of life 1
15. Which one of the following occupation is not associated with primary sector
(a) Basket weaver
(b) Gardener
(c) Potter
(d) Priest 1
16. Which one among the following is the most appropriate meaning of Underemployment?
(a) Workers are not paid for their work
(b) Workers are working less than what they are capable of doing
(c) Workers are working in a lazy manner
(d) Workders do not want to work 1

17. Explain the impact of Great depression of 1929 on the Indian economy giving three
points. 3x1=3
OR
Explain any three problems faced by the cotton weavers in India during mid 19th
century. 3x1=3
OR
Explain any three reasons for the expansion of Bombay's (Mumbai's) population in mid 18th century. 3x1=3
18. "Access to books created a new culture of reading." Support the statement giving
three examples". 3x1=3
OR
Explain the contribution of women writers on the writing of novels in India.3x1=3

19. Explain how Martin Luther spoke in praise of print. 3x1=3

OR
Explain the contribution of Prem Chand in the field of novel writing. 3x1=3
20. Explain giving three points how did the print culture develop in India? 3x1=3
OR
Explain the contribution of Rokeya Hossein in the field of education and literature.
3x1=3
21. What is resource planning? Why is the planning of resource essential? Explain any two
reasons. 1+2=3
22. Why do we need to conserve our forests and wildlife resources? Explain any three reasons.
3x1=3
23. Why is the scarcity of water increasing day by day in India? Explain any three reasons.
3x1=3
24. Mention any three provisions of the Act which was passed in Sri Lanka in 1950 to establish Sinhala supremacy 3x1=3
25. Explain overlapping and cross cutting social differences. 1½+1½=3
26. Explain any three factors that determine the outcome of politics of social division. 3
27. State any three facts to show that the women face disadvantage and discrimination in our patriarch society. 3
28. Explain any three different bases of comparison of economic development of different nations / states. 3x1=3
29. Describe any three public facilities needed for development. 3x1=3
30. Explain any three types of unemployment found in India. 3x1=3
31. "Workers are exploited in unorganized sectors in India". Support the statement with suitable examples. 3x1=3
32. Explain the effects of coming of rinderpest to Africa during the close of 19th century.
4x1=4
OR
Explain giving four reasons why did the industrialists of Europe prefer hand labour over
machines during the 19th century. 4x1=4
Or
Why did well off Londoners support the need for building houses for the poor in 19th century?
Explain in four points. 4x1=4
33. What is the main contribution of agriculture to the national economy? Explain any three steps
taken by the Government of India to modernize agriculture. 1+3=4
34. Explain any four features of federalism. 4x1=4
10
35. How can more employment be created in rural areas? Explain with the help of four suitable
examples. 4x1=4
36. Three features with serial number 1 to 3 are marked on the given political outline map of
India. Identify these features with the help of the following information and their correct names on the lines marked in the Map. 3x1=3
1. Soil type
2. Tiger Reserve
3. The leading coffee producing state
OR
Locate and label the following items with appropriate symbols on the same Map.
1. Hirakud Dam
2. Sunderbans national park
3. The largest producing state of Bajra
Note : The following question is for the Visual impaired Candidates only, in lieu of Q.No. 36
36.1 What is the colour of the arid soils
36.2 Name the Tiger Reserve of Kerala.
36.3 In which state 'Bhairodev Dakar Sonchuri' is developed for protecting the wildlife?
3x1=3


Social Science
Marking Scheme
Class X
Part I
1. (a) or (b) or (d)
2. (c) or (a) or (a)
3. (a) or (c)
4. (a) or (b)
5. (c) 6. (d)
7. (c) 8. (b)
9. (a) 10. (b)
11. (b) 12. (d)
13. (a) 14. (d)
15. (d) 16. (b)
Part II
17. i. The depression affected Indian trade.
ii. Indian imports as well as exports almost halved between 1928 and 1934.
iii. As international prices crashed, prices in India also plunged.
iv. Wheat prices fell by 50%
v. Although agricultural prices fell sharply yet the colonial govt. refused to reduce revenue
demands.
vi. The prices of raw jute also crashed to about 60%.
vii. The peasants were under heavy indebtedness.
viii. Any other relevant point.
Any three points to be explained. 3x1=3
OR
i. The export market collapsed and the local market shrunk.
ii. Imported cotton goods were cheaper and Indian weavers could not compete with
them.
iii. Procuring raw cotton of good quality was very difficult because the prices were very
high.
iv. The market was flooded with machine made goods.
13
v. Any other relevant point.
Any three points. 3x1=3
OR
i. Bombay (Mumbai) developed into the biggest sea port along the Arabian sea coast.
ii. It became the capital of Bombay Presidency.
iii. Large number of cotton textile industries sprang up which attracted lot of labour.
iv. It became the centre of film industry.
v. It provided direct sea link with Europe.
vi. Any other relevant point.
(Any three points to be explained which attracted population to the city) 3x1=3
18. i. Before the printing press the reading of books was restricted to the elites only.
ii. With the printing press a new reading public emerged.
iii. Books reached to the wider section of the public.
iv. With the print the hearing public changed into a reading public.
v. Any other relevant point.
Any three points to be explained. 3x1=3
OR
i. In the earlier stages women began writing stories, poems etc.
ii. In early 20th century, women in South India began writing novels.
iii. Their writings allowed for a new conception of womanhood.
iv. Stories of love showed women who could choose or refuse, their partners and
relationships.
v. Some women authors wrote about the women who changed the world of both men
and women.
vi. Any other relevant point.
Any three points to be explained. 3x1=3
19. i. Martin Luther wrote 95 theses criticizing many of the practices and ritual of the Roman
Catholic Church.
ii. Luther's writings were immediately reproduced in vast numbers and read widely.
iii. This led to a division within the church and to the beginning of the Protestant Reformation
iv. Luther's translation of the New Testament sold 5000 copies within a few weeks.
v. Deeply grateful to print, Luther said, "printing is the ultimate gift of God and the greatest
one."
vi. Any other relevant point.
14
Any three points to be explained. 3x1=3
OR
i. Prem Chand's novels are filled with all kinds of powerful Characters drawn from all
levels of society.
ii. The women characters are also strong individuals.
iii. Prem Chand's characters create a community based on democratic values.
iv. Prem Chand's best known work is 'Godan'.
v. It is an epic of Indian peasantry.
vi. Any other relevant point.
Any three points to be explained. 3x1=3
20. i. The printing press first came to Goa with Portuguese missionaries in the mid 16th
century.
ii. By 1674 about 50 books had been printed in Konkani and Kanara languages.
iii. Catholic priests first printed Tamil books in 1579 at Cochin.
iv. In 1713 first Malayalam book was printed.
v. English writing developed much after the coming of English East India Company.
vi. Then Indians began publishing Indian newspapers.
vii. Any other relevant point.
Any three points to be explained. 3x1=3
Or
i. Rokeya Hossein was a social reformer.
ii. She started a school for girls in Calcutta (Kolkata).
iii. She wrote satiric fantasy in English.
iv. It shows the world in which women will take the place of men.
v. Her novel 'Padamarag' shows the need for women to reform their conditions
themselves.
vi. Any other relevant point.
Any three points to be explained. 3x1=3
21. Resource Planning is the widely accepted strategy for judicious use of resources. 1
Reasons
1. Resources are unevenly distributed over the country.
2. Some regions are rich in certain types of resources but are deficient in some other
resources.
3. There are some regions which have acute shortage of some vital resources.
4. Resources are limited.
15
5. Resource planning helps in reducing wastage.
6. Resource planning takes care of future generation.
7. Any other relevant point.
Any two points to be explained. 1+2=3
22. Need to conserve forest and wild life resources :
1. Rapid decline in forests and wildlife population.
2. Conservation maintains the ecological balance
3. Forest depletion accelerates soil erosion.
4. Conservation is needed to protect wildlife because wildlife is threatened by man's
intervention.
5. They provide economic benefits.
6. Any other relevant point.
(Any three reasons to be explained) 3x1=3
23. Reasons of scarcity of water :
1. Rapidly growing population.
2. Rising demand of food and cash crops.
3. Water resources are being over exploited to expand irrigated areas and dry seasons
agriculture.
4. Industrialisation
5. Any other relevant reason.
(Any three reasons to be explained) 3x1=3
24. a. Sinhala to be the official language of Srilanka
b. Preferential policy of Sinhalese in government educational institutions and jobs
c. To foster Buddhism
d. Any other relevant point 3x1=3
Any three points.
25. Social divisions take place when some social difference overlaps with other differences, the
difference between blacks and whites become a social division in the US because they tend
to be poor, homeless and discriminated against. If social differences cross cut one another, it
is difficult to pit one group of people against the other. Consider the cases of Northern Ireland
and the Netherlands. Both are predominantly Christians but divided between Catholics and
Protestants. In Northern Ireland, class and religion overlap with each other. If you are Catholic,
you are also likely to be poor and you may have suffered a history of discrimination. In the
Netherlands, class and religion tend to cut across each other. Catholics and Protestants are
about equally likely to be poor or rich. The result is that Catholics and Protestants have had
conflicts in Northern Ireland, while they do not do so in the Netherlands. Overlapping social
16
differences create possibilities of deep social divisions and tensions. Cross-cutting social
differences are easier to accommodate.
26. a. First of all, the outcome depends on how people perceive their identities. If people
see their identities in singular, it becomes difficult to accommodate.
b. Secondly, it depends on how political leaders raise the demands of any community. It
is easier to accommodate demands that are within the constitutional framework and
are not at the cost of another community.
c. Thirdly, it depends on how the govt. reacts to the demands of different groups. Minorities
should also be taken care of with the majority.
27. i. The literacy rate among women is only 54% as compared to 76% among men.
ii. Proportion of women among the highly paid and valued jobs is still very small.
iii. The Equal Wages Act provides that equal wages should be paid to equal work but in
practice it is not so.
iv. Parents in majority still prefer to have sons and find ways to have the girl child aborted.
Any three points. 3x1=3
28. Following indicators are generally used for comparison of economic development of different
nations / states :
i. Per capita income : It helps in comparison of the level of development of different
regions within the country or different nations.
ii. Infant Mortality rate : It refers to deaths among children before the age of one year
per thousand children born in a year.
iii. Literacy rate : It measures the proportion of literate population in the 7 and above
age group.
iv. Life expectancy : Average expected length of life of a person.
v. Gross enrolment ratio : For three levels for primary, secondary and higher
education.
vi. Persons living below poverty line (any three) measuring through income and expenditure
method.
Any three points. 3x1=3
29. Public facilities refer to facilities, which a person cannot arrange at individual level, these are
provided by government. Following are the main public facilities:
i. Pollution free environment
ii. Good infrastructure like roads, transport etc.
iii. Collective security for the whole locality
iv. Opening schools, colleges and hospitals
v. Taking preventive steps from infectious diseases
vi. Provision for safe drinking water, sanitation facilities etc.
17
vii. Provision for public distribution system (or any other relevant points)
Any three points to be described. 3x1=3
30. The three types of unemployment found in India are :
i. Disguised unemployment
ii. Seasonal unemployment
iii. Structural unemployment
iv. Cyclical unemployment
v. Technological unemployment
(Explain any three) 3x1=3
31. i. Workers are paid less wages, there is no job security,
ii. Working conditions are poor.
iii. They have to work for long hours.
They can be protected by making some rules and regulations by the government.3x1=3
32. i. Rinderpest was carried by infected cattle imported by British Asia to feed the Italian
soldiers invading Eritrea in East Africa.
ii. Rinderpest spread like forest fire.
iii. Within few years it affected the whole of Africa killing 90% of the cattle.
iv. The loss of cattle forced the Africans into the labour market.
v. The scarce resources were under the European colonizers who conquered and
subdued Africa
vi. Any other relevant point
Any four points to be explained. 4x1=4
OR
i. There was no shortage of labour at that period of time.
ii. Installation of machinery required large capital investment which the industrialists did
not want to invest.
iii. In seasonal industries only seasonal labour was required
iv. Intricate designs and different samples required human skills only.
v. In Victorian age - the aristocrats and other upper class people preferred articles made
by hand.
vi. Any other relevant point.
(any four points to the explained) 4x1=4
OR
i. Living in unhygienic slums was very dangerous for the poor.
ii. Slums were also harmful not to the slum dwellers but also to the general public.
18
iii. In slums there was always fear of fire hazards.
iv. After the Russian revolution of 1917, it was felt that the people who are slum dwellers
may not rebel.
v. Any other relevant point
(any four points) 4x1=4
33. Contribution of agriculture
Agriculture has been the backbone of the Indian economy. Its share in providing employment
and livelihood to the population continues to be as high as 63 per cent in 2001.
Steps taken by the Government.
1. Indian Council of Agricultural Research established.
2. Agricultural Universities are established.
3. Veterinary services are provided.
4. Animal breeding centre are opened.
5. Infrastructure like roads, electricity cold storage etc is being developed.
6. Development in the field of meteorology and weather forecast were given priority.
7. Any other relevant point.
Any three points to be explained. 3x1=3
34. a. There are two or more levels of government.
b. The jurisdiction of the respective tiers of government are specified in the constitution.
c. Courts have the power to interpret the constitution and powers of different levels of
government.
d. Sources of revenue of each level of government are specified to ensure its financial
autonomy. 4x1=4
35. More employment in rural areas can be created by :
a. Constructing dams, canals or digging wells in villages.
b. Creating storage facilities and providing transport services.
c. Agro based industries can be set up in rural areas or semi belts.
d. Construction of schools.
e. Making provision for education and health service in rural belts can also result in
employments.
f. Promoting rural crafts and rural tourism is also an employment generation proposal.
19
36. See attached map for answer
For Blind Candidates
36.1 Varies from red to brown
36.2 Periyar
36.3 Rajasthan
Map Work (Question No. 36 & 36 (or)
FOREST AND
MOUNTAINOUS SOIL 1
c
RAJASTHAN
a
HIRAKUD
b
SUNDER
BAN
NATIONAL
PARK
3
KARNATAKA
2
PERIYAR

4 comments:

Anonymous said...

I would like to exchange links with your site contemporarylearning.blogspot.com
Is this possible?

Rikankshi said...

VERY NICE..................

Raj Singh said...

Too gud...plz upload more sample papers

Raj Singh said...

Too gud...plz upload more papers

Odiogo Feed